Parc Natural dels Ports

Parc Natural dels Ports

Breu relat general sobre els Ports, per saber ràpid el que pot oferir-te els Ports. Els Ports son les muntanyes situades entre les províncies de Tarragona, Terol i Castelló i lloc de contacte entre les comarques del Baix Ebre i el Montsià a l'est, la Terra Alta (província Tarragona) i el Matarranya (província Terol), al nord-oest i el Baix Maestrat al sud (Castelló). Entre els pobles d'aquestes comarques s'han establert vincles històrics molt estrets; el Tossal dels Tres Reis que simbolitza el lloc on es reunien els reis de Catalunya, Aragó i Terol, cadascun dintre del seu país. L'aprofitament dels recursos naturals d'aquestos paratges, com la caça, les ramaderies, l'aigua, la fusta, els forn de calç, de pega, els pous de neu,etc. recorden les èpoques de la intensa presencia humana que hi va haver a aquestos indrets.   El Parc Natural dels Ports inclouen parts d'alguns termes municipals: Arnes, Horta de Sant Joan, Prat de Comte (Terra Alta), Alfara de Carles, Paüls, Roquetes, Tortosa (Baix Ebre) i Mas de Barberans i la Sénia (Montsià). Les formacions geològiques del Parc Natural dels Ports constitueixen un paisatge característic únic a Catalunya. El seu punt més alt i més rellevant del Parc Natural dels Ports és el Mont Caro amb 1447 metres d'alçada, tot i que el segueixen una desena de pics però amb menys altura. Un altre dels pics amb rellevància també el Tossal dels Tres Reis, amb 1350 metres d'alçada, que amb un monticle de pedres es simbolitza el lloc on es reunien els reis de Catalunya, Aragó i Terol, cadascun dintre del seu país.

Troba els allotjaments dels Ports aquí

Flora i Fauna dels Ports

L'aprofitament dels recursos naturals d'aquestos paratges, com la caça, les ramaderies, l'aigua, la fusta, els forn de calç, de pega, els pous de neu, etc. recorden les èpoques de la intensa presència humana que hi va haver en aquests indrets. D'altra banda, al Parc Natural dels Ports actualment també hi trobem presència humana però amb un grau molt menor ja que es va declarar espai natural. Els Ports són un refugi de moltes espècies amenaçades tant de flora com de fauna, i en especial les poblacions de faig que aquí tenen l'enclavament més meridional de les Terres de l'Ebre. La riquesa de botànica que hi trobem al Parc Natural dels Ports engloba més de 1.300 espècies. Les espècies més populars de la flora dels Ports solen ser el margalló (Querco-Lentiscetum), les carrasques (Quercetum rotundifoliae), els pins (Paeonio microcarpae-Pinetum salzmannii), els faigs (Primulo-Fagetum) i els teixos (Saniculo-Taxetum). La fauna del Parc Natural dels Ports és considera molt rellevant a més a més de que té una gran varietat i una gran quantitat d'exemplars de la fauna també té exemplars autòctons de Catalunya i exemplars rars que només es troben aquí. L'animal més representatiu és la cabra salvatge (Cabra pyrenaica hispanica) i els més buscats són les aus, com ara les àligues (Aquila chrysaetos i la Aquila fasciata), petits ocells estivals (Serinus citrinella i Sylvia undata) i rapinyaires (Gyps fulvus, Falco peregrinus o el Bubo bubo). Altres que prenen rellevància també són les llúdrigues, la granoteta de puntets, els gats fers, els ratpenats, la tortuga de rierol, el dragó rosat, la serp llisa septentrional, etc. Més informació sobre fauna aquí i sobre flora aquí.

Parc Natural i reserves

L'any 1966 es va constituir la Reserva Nacional de Caça dels Ports, es va promulgar la llei que ordena els recursos cinegètics que encara està vigent, de manera que aquest aprofitament pugui representar una font d'ingressos per les poblacions que en formen part. L'any 1992, la part catalana d'aquest territori es va incloure al Pla d'Espais d'Interès Natural, aprovat pel Govern de la Generalitat, i finalment el 12 de juny de 2001, amb la declaració del Parc Natural dels Ports i la reserva natural parcial de les Fagedes dels Ports, es va culminar un llarg procés de participació i consens. S'hi va atorgar als Ports el reconeixement que es mereix com un dels espais naturals més significatius de Catalunya i un dels més extensos. La importància d’aquests valors naturals i la necessitat de conservar-los va motivar a la Generalitat de Catalunya a crear el Parc Natural dels Ports i la Reserva Parcial de les Fagedes dels Ports.

Llocs a Visitar

Dins el Parc Natural dels Ports hi trobem diversos llocs que podem visitar. Dins aquests hi trobarem àrees recreatives i de lleure que estan equipades amb aigua corrent i taules. Aquestes es solen utilitzar com a punt de sortida o d'arribada d'itineraris de senderisme. L'àrea recreativa de La Franqueta a Horta de Sant Joan és el punt de sortida dels itineraris dels Estrets, de la Cova de Picasso, el Racó de Corretja i la Roca Llisa. L'àrea de lleure de La Fou a La Sénia és el lloc de sortida de l'itinerari el Camí dels Hortets, el Racó del Tabac i la Cova Roja. L'àrea de lleure de La Font Nova a Alfara de Carles és el punt de sortida de l'itinerari la Moleta, la Vall de l'Infern i les Fonts. L'àrea de lleure de La Vall entre el Mas de Barberans i Roquetes és el punt de sortida de l'itinerari al Racó de la cova d'en Marc, el Castell de l'Airosa i el Mas de Barró. L'àrea recreativa de Sant Roc a Paüls és el lloc de sortida de l'itinerari Font del Teix, la Font del Teix i la Font dels Ullals, i Pla de l'Hedra. L'àrea recreativa de la Cova Avellanes a Roquetes és el punt de sortida de l'itinerari al Pla d'Avària i al Marturi.

Clima del Parc Natural dels Ports

El clima al Parc Natural dels Ports pot canviar dràsticament. El que ens trobem més sovint és amb el popular “vent de dalt” que ve del Nord-oest i a causa de l'efecte Foehn que obliga a pujar la massa d'aire cap a la cresta de la serralada i sorgeix un núvol per damunt del massís, coneguda com la cella.

Video sobre el Parc Natural dels Ports

Els PORTS son un refugi de moltes espècies amenaçades tant de flora com de fauna, i en especial les poblacions de faig que aquí tenen l'enclavament més meridional dels Països Catalans. Les formacions geològiques dibuixen un paisatge característic únic a Catalunya; la importància d'aquestos valors naturals i la necessitat de conservar-los va motivar la Generalitat de Catalunya a crear el Parc Natural dels Ports i la reserva parcial de les Fagedes dels Ports. L'any 1966 es constituí la Reserva Nacional de Caça dels Ports, es promulgà la llei que ordena els recursos cinegètics i que encara es vigent, de manera que aquest aprofitament pugui representar una font d'ingressos per les poblacions que en formen part. L'any 1992, la part catalana d´aquest territori es va incloure al Pla d´Espais d´Interés Natural, aprovat pel Govern de la Generalitat, i finalment el 12 de juny de 2001, amb la declaració del Parc Natural dels Ports i la reserva natural parcial de les Fagedes dels Ports, es culmina un llarg procés de participació i consens i s'atorga als Ports el reconeixement merescut com un dels espais naturals més significatius de Catalunya i el segon amb més extensió després del Parc Natural del CAD -MOIXERÓ.
Anuncia el teu negoci a Ebre.com